info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

Chiara Spruit, ook wel bekend als Indiaan in je kast, is een duurzame style coach met een missie. Wanneer je bij Chiara een styling sessie boekt helpt ze je niet alleen met het opbouwen van een duurzamere kledingkast, maar ze zorgt er ook voor dat jij je zelfverzekerder gaat voelen. Samen met Chiara bouw je een kledingkast op met items waar je écht gelukkig van wordt, en die jouw innerlijk weerspiegelen.

Hoe is je interesse voor duurzaamheid ontstaan?

Ik kom uit een vrijgevig, sociaal en maatschappelijk bewust gezin. Dat uitte zich heel simpel in dank je wel zeggen tegen de bus chauffeur als je de bus uitgaat, of iemand een compliment maken tot aan anderen helpen met problemen. Maar daarnaast ook in vrijwilligerswerk doen, je spullen, tijd, talent en aandacht delen met anderen, Koesteren wat je hebt en vooral ook oog voor ambacht, kwaliteit en historie.

Ik weet dus niet beter dan dat je investeert in je omgeving en daardoor in jezelf. Dat je voor de langere termijn voor iets of iemand gaat, ook als het even niet lukt, of dat er herstel nodig is. Want blijf je er aandacht aan geven, dan wordt het alleen maar mooier, persoonlijker en diepgaander.

Die gevoelens van duurzaamheid zijn alleen maar gegroeid toen ik ben gaan reizen en ook nog eens terecht kwam in de kledingindustrie. Toen realiseerde ik me dat het op veel plekken helemaal niet zo vanzelfsprekend is om te hebben wat wij hier hebben. Ik zag juist in dat wij hier; én zoveel stuk maken, én verspillen, én weggooien, én wel nemen en gebruiken, maar dat we weinig teruggeven.

Waarom vind jij duurzame kleding zo belangrijk?

Ik weet niet beter, ik ken en kan niet anders. Ik ben als kind met niks begonnen, kwam uit Colombia waar op dat moment weinig mogelijkheden waren voor mij. Het leven heeft me heel sindsdien veel gegeven en dat heeft mij gevormd. Het is nu aan mij om terug te geven, te delen en te gebruiken wat er al is. Maar wel om een positief beeld daarbij te creëren, want veel mensen zien die mogelijkheden in hergebruik nog niet.

Ik merk dat ik het belangrijk vind om wat ik geleerd heb op dat vlak, door te geven aan mijn kinderen. Kleding is daarin mijn passie, maar wel op een duurzame manier zodat ik alles wie ik ben en hoe ik in het leven sta daarin mee kan nemen.

Daarnaast vind ik het belangrijk omdat dat wat ik nu doe met mijn werk in de kledingindustrie, effect heeft op de generatie na mij en alle generaties die gaan komen. Hoe kan ik de maatschappij en omgeving waarin mijn kinderen opgroeien kapot maken en niks teruggeven? Zo worden zij, en mijn eventuele kleinkinderen en achterkleinkinderen, daarmee opgezadeld.

En als laatste omdat ik in mogelijkheden denk, in positiviteit. Ik maak van bijna niets, iets, en kijk verder dan mijn neus lang is. Ik neem geen vrede met regels, voorschriften en oordelen die beknotten en zo heersen binnen de kledingindustrie, zoals bijvoorbeeld kledingmaten, of een gruwelwoord als de ‘Musthave’. In plaats daarvan denk ik voor mezelf en ga ik voor de langere termijn.

Hoe ben je begonnen als style coach?

Dat zat er altijd al in. Interesse voor wat kleding voor je kan doen, werd gevoed door mijn moeder. Samen gingen wij stoffen kopen op de markt om zelf kleding te maken, nou ja zij maakte het dan. Verkleden en modeshows houden was denk ik het enige dat ik deed als kind. We hadden dan ook een geweldige kledingcollectie van mijn moeder en mijn oma waar we mee speelden. Een heel aantal items van die tijd, draag ik nu nog.

Ik doe dit werk al zolang ik me kan herinneren. Mijn eerste klant had ik toen ik 15 jaar was, maar mijn familie en vriendinnen was ik altijd al aan het stylen. Eigenlijk is dat nooit meer gestopt en heeft zich dat nu de laatste paar jaar gevormd tot Indiaan in je kast.

Wat kun je verwachten als je bij jou een styling sessie boekt?

Een hele persoonlijke totale duurzame benadering. Het gaat mij echt om jou, en dat jij na mijn sessie niet meer balend voor de kledingkast staat. Jij vertelt me jouw verhaal en ik vertaal dat in stoffen, kleuren, materialen en pasvormen. We nemen daarbij samen echt alles op de schop: hoe jij je kledingkast hebt opgebouwd door de jaren heen, waar je nu staat en waar je heen wilt met je kledingstijl, pasvorm en uitstraling. Ik geef je antwoorden op al je vragen, ook na mijn coaching sessie. Want dat wat je door de jaren heen hebt opgebouwd, gaat echt niet veranderen na één dag met mij. Dat heeft te maken met het veranderen van gedrag, en dat is een proces. Het is de bedoeling dat je mijn tips echt ter harte gaat nemen, en je kleding in je kast anders gaat dragen en zien. Dan ervaar je wat voor jou werkt en wat niet. Daar gaat dus ook nog tijd inzitten na de sessie, en daarom blijf ik je dus helpen en begeleiden. Dit doe ik door persoonlijk contact, en door duurzame 1 op 1 coaching.

Wat ik merk dat mijn klanten vaak verassend vinden bij mij is dat ik geen oordeel heb. Ik werk niet met wat ‘in’ is en wat niet. Wat echt niet kan of juist wel. Ik heb natuurlijk wel mijn eigen smaak en mijn eigen idee van mooi of lelijk, maar dat is helemaal niet aan de orde als ik met mijn klanten werk. Dan is het belangrijk dat jij gaat stralen, de wereld je mooiste kant laat zien, en dat we samen jouw kledingvragen fixen. Deze vragen gaan niet  per se over je hoe slanker en jonger eruit gaat zien, of andere nonsense die vrouwen allemaal wordt opgelegd en waar ze aan zouden moeten voldoen. Stop daarmee! Wat ik wil meegeven is te denken over “Vrouwen die gewoon goed zijn zoals zichzelf”. Hoppa!

Heb je misschien al wat tips die je kunt delen?

Als je je kledingkast wilt verduurzamen, begin dan bij jezelf en dan echt bij jou als mens. Start bij de basis: wie ben jij? Wat wil je uitstralen? Wat wil je laten zien met je kleding en wat ook niet? Probeer je eens los te maken van hokjes, bedrijfscultuur, levensomgeving en alle de daarbij horende verwachtingspatronen.

Door jezelf beter te leren kennen kun je betere kledingkeuzes maken, miskopen voorkomen, inzien wat er nu niet klopt voor jou aan al die kledingstukken die niks liggen te doen in je kledingkast.

Tip 2. Qua duurzaamheid, verdiep je in het onderwerp dat jouw interesse heeft. Er is zoveel te vinden op duurzaamheid, tweedehands, circulair en eerlijke kleding. Whaaah waar te beginnen? Nou ergens. Houd je van dieren? Verdiep je dan in dierenleed in relatie met kleding. Ben je tegen kinderarbeid? Zoek dan een lijstje van merken dat daar veel aan doet. Maar doe iets. Niet verstarren of niks doen, dan gebeurt er niks. Of je nu consument bent, kledingfabrikant, modeblogger of werkt in een kledingwinkel, iedereen kan helpen om de kledingindustrie beter te maken.

En als laatste tip, wil ik meegeven dat je mij vrijblijvend om raad kunt vragen.  Weet je zelf niet wat te doen? Ik weet heel veel en als ik het niet weet, ik heb een groot netwerk aan bloggers, journalisten en experts op het gebied van duurzame mode. Voor elke vraag heb ik dus vast een antwoord of een doorverwijzing.


Indiaan in je kast

Wil je een styling sessie boeken, of wil je meer weten over Indiaan in je kast? Check alles hier: