info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

– Persoonlijk –

“Vasthouden aan je eigen idealen, is één van de belangrijkste dingen in het leven’’. Dit las ik laatst in een boek over persoonlijke groei. Klopt! Dacht ik meteen. Maar toch kwam er ook twijfel, want waarom vind ik het vasthouden aan mijn duurzame idealen dan toch soms zo moeilijk? 95 procent van de tijd weet ik de verleidingen te weerstaan. Maar een enkele keer, écht een enkele keer, is dit een struggle. Even een recent voorbeeld. In de stad zag ik in een etalage, (van een fast fashion merk) een fan-tas-tische jumpsuit. Mijn eerste gedachte was: Hebben, hebben, hebben! Maar daarop volgend begon gelijk meteen mijn geweten aan mij te knagen. Aan de ene kant hoorde ik het hebberige stemmetje die zei: ‘koop gewoon, het kan echt wel voor een keer.’ Maar aan de andere kant hoorde ik: ‘dit heb je echt niet nodig. Don’t do it!’ WHAA wat een dilemma! Uiteindelijk had ik toch besloten de jumpsuit niet mee te nemen. 

Later begon ik er nog eens over na te denken. Waarom was het op dat moment zo moeilijk om bij mijn standpunten te blijven? Het antwoord kwam al vrij snel. Het is namelijk heel makkelijk om fast fashion te kopen. Makkelijker, en vooral ook goedkoper, dan duurzame kleding. Daarnaast is het ook niet dat ik de designs niet mooi vind, (vaak juist wel) het is alleen de materialen die gebruikt worden en de productiewijze van deze kleding waar ik het niet mee eens ben. In verleiding komen om dan toch iets te kopen wat ik mooi vind, en daarnaast ook nog eens makkelijk te verkrijgen is én niet veel geld kost, gebeurd weleens.

Toch, wil ik je ook meegeven dat dit ook niet altijd erg is. Het is goed om bij je standpunten te blijven. Maar soms is het duurzamer om dat ene jurkje of rokje te kopen wat je echt fantastisch vind, en non-stop draagt van een niet duurzaam merk. Dan dat je duurzaam item koopt, wat het toch net niet helemaal is en achter in de kast beland. Toch om je op sommige momenten door te helpen de verleiding te weerstaan, deel ik hier een aantal van mijn tips. 

 

1. Verdiep je in waar je allemaal sustainable items kunt kopen

Zoek een aantal leuke webshops, maar ook fysieke winkels, waar je leuke en eerlijke kleding kunt kopen. Ga je bijvoorbeeld een weekend weg naar een andere stad, zoek dan van tevoren al uit waar je kunt gaan shoppen. Zo maak je het jezelf makkelijk, door alvast een winkelroute uit te stippelen. 

2. Bedenk welke items je écht nodig hebt

Wordt het winter en ben je op zoek naar een nieuwe winterjas? Dan is dat het item waar je naar op zoek gaat. Zo verkom je dat je zonder doel naar een winkel gaat. Vaak wanneer je gewoon even gaat kijken kom je met dingen thuis die je helemaal niet nodig hebt. Zorg er daarnaast voor dat je een goede basic garderobe opbouwt, en dit aanvult met een aantal leuke statement pieces. Zo weet je precies wat je nodig hebt. 

3. Als je een klein budget hebt shop dan tweedehands

Heb je nieuwe kleding nodig, maar zit je een maand krapper en heb je het budget niet om nieuwe duurzame kleding te kopen? ( want ja, het is nu eenmaal duurder) Shop dan tweedehands. Dit is dé manier om goedkoop leuke kleding te kopen. Maar wees wel nog altijd kritisch. Ook hier is het zonde als je iets koopt, wat je maar één keer draagt.

 

-X- Suzan