info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

 

Recyclen is al tijden een trending topic, maar als er iemand is die dit echt toepast is het Naomi wel. Met haar ‘’I WAS A …’’ collectie tovert ze oud leer, wat weggegooid zou worden, om tot prachtige tassen. Aan elke tas hangt ze een kaartje waarop staat wat het ooit is geweest, zo weet jij wat het verhaal is achter jouw tas.

We gingen bij het kantoor van Naomi op bezoek in Scheveningen. Een werkplek die past bij haar ontwerpen. Het voormalige pand van de Vaarwegmarkering RWS, naast de vuurtoren van Scheveningen, wordt tijdelijk verhuurd om leegstand te voorkomen. Het is een plek geworden voor (startende) ondernemers.

Het duurde even voordat we de ingang van het pand hadden gevonden, maar bij de voordeur stond Naomi ons al op te wachten. We gingen naar binnen, liepen een aantal trappen op, en kwamen tenslotte aan bij haar kantoor. Een plek vol met: stukken leer, prototypes, naaimachines en garen. Maar wat vooral meteen opviel aan haar werkplek is het prachtige uitzicht op het strand van Scheveningen. Dit is de plek waar Naomi haar ontwerpen bedenkt en elke tas zelf maakt.

Hoe is het allemaal begonnen? 

‘Ik heb de studie Fashion Design gevolgd aan de HKU, omdat ik iets in de mode wilde gaan doen, maar het maken van tassen is niet iets wat ik van tevoren al had bedacht. Het is eigenlijk gewoon op mijn pad gekomen.

Ik hou echt van vintage spullen en struin graag allerlei tweedehandswinkels af. Hier zie je vaak veel oude leren jassen hangen, en ik dacht aan hoe zonde het is dat deze jassen geen tweede leven krijgen. Het leer is nog mooi, maar het model is gewoon uit de mode. Zo is het eerste ontwerp idee ontstaan om een jas te transformeren en er een tas van de maken. Ik kreeg hier veel positieve reacties op.

Op een gegeven moment ging de oma van mijn vriend verhuizen, waardoor haar leren bank weggegooid zou worden. Toen werd mij gevraagd of ik de bank anders kon gebruiken. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen en is mijn ‘’I WAS A…’’ collectie ontstaan. ‘

Hoe kom je aan het leer voor de tassen?

‘Het meeste leer komt van banken die op straat worden gezet en wachten om opgehaald te worden door het grofvuil. Als ik er een zie, of ik krijg het via andere te horen, dan ga ik er naartoe om het leer eraf te halen.

Elke keer als ik het leer eraf haal sta ik weer te kijken van de kleuren. Vaak is de binnenkant suède en heeft het een hele andere kleur dan de gladde bovenkant. Zo heb ik dus telkens weer andere kleuren om mee te werken en kan ik een breed assortiment maken.

Ik ga in de toekomst wel proberen meer samenwerkingen aan te gaan met bedrijven in Nederland die met leer werken. (stoffeerderijen bijvoorbeeld) om te kijken of ik hun ‘’afvalleer’’ kan gebruiken voor mijn collectie. Het zal dan makkelijker worden om in iets grotere oplages te gaan werken en groeien. Nu is de hoeveelheid leer die ik heb van een bank of jas beperkter. ‘

 

 

Hoe is je liefde voor duurzaamheid ontstaan?

‘Mijn passie voor duurzaamheid komt denk ik mede door mijn moeder. Zij bewaarde vroeger altijd van alles en gooide nooit zomaar iets weg wat hergebruikt kon worden.

Daarnaast ben ik tijdens mijn studie stage gaan lopen bij het duurzame modemerk Studio JUX en bij modebeurs MINT. Ik raakte door deze stages heel erg door geïnspireerd, en ik wist dan ook dat ik in deze branche verder wilde. Ik wil mensen echt het verhaal meegeven achter een product en laten zien hoe en waar iets gemaakt wordt.‘

 

Dit doel heeft Naomi zeker bereikt. Met haar ‘’I WAS A…‘’collectie doet ze niet alleen iets goeds voor de wereld, maar zorgt ze er ook voor dat wij met de mooiste tassen om onze schouders kunnen lopen. Je vindt de tassen van Naomi in onze shop.

Wil je nog meer weten over Naomi of over de manier waarop de tassen worden gemaakt? neem dan contact met ons op: info@whitedots.nl. We beloven je snel te antwoorden.

p.s. ben je op zoek naar een bepaalde kleur die wij niet hebben? Mail ons dan ook, dan gaan we kijken of wij deze kleur voor je kunnen krijgen.