info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

HennepAls iemand het blad van de hennepplant ziet komt er gelijk één associatie omhoog: Marihuana! Toch kun je deze hennepplant ook voor hele andere producten gebruiken en is het in de wereld van verantwoord produceren al lange tijd een hit. Verschillende (verantwoorde) merken verwerken hennep al jaren als textielsoort in hun kleding en accessoires. Het eerste merk dat ooit deze textielsoort is gaan gebruiken is Levi Strauss.

De productie van hennep

Er bestaan vele verschillende soorten hennep. De hennep die gebruikt wordt om kleding te produceren bevat geen THC. Dit is het werkzame middel waar je high van wordt. Ook wordt niet het blad van de plant gebruikt om textiel te maken, maar de steel. Dat de hennepplant populair is, is te danken aan de vele voordelen die de plant heeft: de plant is namelijk snel volgroeid, (binnen vier maanden) de grond hoeft niet heel vruchtbaar te zijn om de planten te laten groeien, (het gebruik van kunstmest is daardoor overbodig) de diepe stengels van de planten zorgen er zelfs voor dat de bodem waar ze op staan verbeterd en als laatste heeft het vrijwel geen bestrijdingsmiddelen nodig die de natuur kunnen schaden.

Het gebruik van de hennepplant heeft, zoals hier boven beschreven staat, vele voordelen. Maar er is ook een nadeel te benoemen. De textiel van de hennep, is namelijk heel stug. Om het draaggemak te vergroten is het nodig om de stof soepeler te maken. Dit gebeurd vaak door het te mengen met andere textielsoorten als katoen. Ondanks dat het gemengd wordt met andere stoffen, blijft het sterker dan katoen.

Waar wordt het verbouwd?

De grootste hennepproductie voor de kledingindustrie komt uit Azië. China en India zijn de koplopers. Hier verbouwen, vaak kleine boeren, op verantwoorde wijze hennepplanten die vervolgens in fabrieken verwerkt kunnen worden tot textiel. Het zijn vaak kleine boeren die verantwoord produceren, omdat er ook boeren zijn die voor het opzetten van grote hennepplantages stukken bos kappen. Bedenk daarom dus dat bij het aanschaffen van een item met hennep dat dit niet altijd 100% verantwoord geproduceerd hoeft te zijn.

Oogsten

Als de boer vier maanden lang ervoor gezorgd heeft dat de plant goed gaat groeien. (ze kunnen trouwens tot wel 4 meter lang worden) Worden de planten geoogst met een dorsmachine. Als het geoogst is, blijven de planten veertien tot eenentwintig dagen op het land liggen om te ‘rotten’. Dit proces zorgt ervoor dat houtdelen van de stengels al gedeeltelijk gescheiden worden van elkaar. Daarna wordt de hennepstro, zoals ze dit dan noemen, geperst tot balen. Als dit gedaan is zorgt de verdere mechanische verwerking dat de vezels gesponnen kunnen worden op een katoenspinmachine

p.s. Op zoek naar mooie duurzame kleding? Neem dan een kijkje in onze shop