info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

 

Iedereen heeft afgelopen jaar weleens een van deze termen gehoord: fairtrade fashion, fair fashion, sustainable fashion, duurzame kleding en noem zo nog maar een paar op. Dit komt omdat het thema duurzaamheid heel hip is geworden. Een hele goede ontwikkeling vinden wij natuurlijk, maar wat is dit nu precies?

Betekenis Fair Fashion

Fair Fashion wil zeggen dat er eerlijke handel plaatsvindt in alle stappen van productieproces en dat er gebruikt gemaakt wordt van biologische stoffen. Het hele proces van het maken van kleding is dus schoon en transparant.

Kledingproductie in Nederland

Er wordt jaarlijks 80 miljoen kilo aan kleding geproduceerd voor Nederland(!) Een enorme hoeveelheid, waarvan een heel groot deel (helaas) niet duurzaam is.

Dat er dus zoveel kleding wordt gemaakt, betekend ook dat we heel veel kleding kopen. In het verslag van The Dutch Clothing Mountain is een overzicht gemaakt van: het aantal kledingstukken die we per jaar kopen, hoeveel we er in totaal in onze kast hebben liggen en hoeveel we er per jaar wegdoen.

 

The Dutch Clothing Mountain

 

 

Naast dat we veel kleding kopen, blijven ook veel bedrijven in Nederland achter met onverkochte kleding. Dit komt omdat er door bedrijven nooit exact ingekocht kan worden. Uit onderzoek van MVO Nederland uit 2016 blijkt dat 6,5 procent van alle nieuwe collecties achterblijven bij de: producenten, groothandelaren en winkeliers. 6,5 procent klinkt als een klein percentage, maar in stuks is dit 21,5 miljoen..

De onverkochte kleding wordt op verschillende manieren verwerkt. Een klein deel wordt verwerkt tot vilt, (en dus gerecycled) en het grootste gedeelte wordt verstuurd voor het ‘goede doel’ naar landen in: Oost- Europa, Afrika en Azië. Lees hier waarom dit beter niet kunnen doen, en we de kleding moeten recyclen.

 

Wat is er nu zo schadelijk voor de natuur?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen.. De mode industrie is na olie de meest vervuilende industrie ter wereld! Het is verantwoordelijk voor: 25 procent van het pesticidegebruik, 10 procent van de broeikasgasuitstoot en zo’n 20 procent van de industriële watervervuiling. Al deze uitstoten zorgen ervoor dat wij op de lange termijn de aarde uitputten, maar ook nu zien we al de effecten van zoals: broeikaseffecten, vervuild water in arme landen en onvruchtbaar land door overmatig gebruik van pesticide.

Voorbeeld katoen productie

Voor een kilo katoen telen is al 10.000 kilo water nodig. Dit water komt uit beekjes en riviertjes in de buurt van dropjes, waar het water vaak al schaarser is. De bevolking krijgt hierdoor een tekort aan schoon drinkwater en de bodem wordt flink uitgedroogd. Maar dit is niet het enige wat de grond aantast. Om insecten tegen te gaan en de katoenbollen makkelijker te kunnen plukken, gebruiken boeren meerdere keren per week chemicaliën. (Voor elk katoenen shirt worden zo’n zeven eetlepels bestrijdingsmiddelen gebruikt!) Al deze chemicaliën zijn zowel schadelijk voor de boeren als voor het land.

Als de katoenbollen eenmaal zijn verwerkt tot stoffen in de fabrieken, moeten ze gebleekt en geverfd worden. (We willen natuurlijk wel uit meerdere kleuren kunnen kiezen in de winkel ;)) Om te zorgen dat de verf zich goed hecht aan het katoen wordt er gewerkt met de zeer giftige stof formaldehyde. Volgens Europese standaarden mag dit alleen in hele kleine hoeveelheden worden gebruikt, maar om donkere kleuren te laten hechten zijn juist hoge hoeveelheden nodig… En zoals je kunt raden worden de regels dus niet gevolgd. Dit zorgt niet alleen voor veel uitstoot en vervuiling van rivieren, maar ook voor gezondheidsproblemen, zoals heftige huiduitslag bij de arbeiders.

Ondanks dat we steeds meer te weten komen over hoe de industrie werkt, zijn er ook nog heel veel dingen niet duidelijk. Zo hebben we net kunnen lezen dat de productie van katoen heel slecht is, maar de productie van Nylon is bijvoorbeeld nog erger. Nylonproductie leidt namelijk tot uitstoot van stikstofoxide, een gas dat 310 keer schadelijker is dan kooldioxide. (CO₂ uitstoot)

vervuiling mode industrie

Multinationals

Dat kleding zo goedkoop is geworden komt vooral door de multinationals. Zij bepalen de mode trends voor het grote publiek en zetten de standaard in de markt. Deze standaard is de afgelopen jaren flink veranderd, en heeft ervoor gezorgd dat we gewend zijn geraakt aan heel veel kleding kopen voor heel weinig geld. Uit cijfers van MVO blijkt zelfs dat de lage prijzen die de winkels bieden nog niet laag genoeg zijn. We zijn massaal aan het wachten op de Sale periodes. De gemiddelde winkelier verkoopt per jaar 31 procent van het assortiment met korting.

Maar de lage prijzen die wij graag willen als consument zijn ook het grootste probleem.Dat zulke lage prijzen geboden kunnen worden, moet ergens vandaan komen. De kleding wordt gemaakt in lagelonenlanden en zij betalen hier de prijs voor. Ze krijgen weinig (soms ook helemaal niks) betaald, moeten onder slechte omstandigheden werken, maken veel te lange uren op een dag en vaak worden er ook kinderen aan het werk gezet.

fair fashion quote

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je op zoek naar de mooiste duurzame kleding? Neem dan een kijkje in onze shop

 

Bronnen

Schone Kleren Campagne: https://schonekleren.nl/informatie/faq/vervuiling

Fashion United: https://fashionunited.nl/nieuws/retail/jaarlijks-worden-er-21-5-miljoen-kledingstukken-verspild/2016071126662

MVO: https://mvonederland.nl/nieuws/nederlanders-kopen-veel-meer-kleding-dan-nodig