info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

Fashion Revolution Week

Heb je ook het idee dat je doodgegooid wordt met termen als: duurzaamheid, sustainability en consciousness? Dat kan dan goed kloppen, want het is een trending topic in de mode industrie. Dit komt, en voor vele is dit al oud nieuws maar we herhalen het toch maar even, omdat de mode industrie na de olie industrie de meest vervuilende industrie ter wereld is. Dit blijft een schokkend feit! Wij begrijpen echt wel dat je er leuk uit wilt zien, vinden wij ook belangrijk, maar de prijs die we er nu met ze alle voor betalen is heel erg hoog.

Nu weten we: seeing is believing. Wil je daarom weleens met je eigen ogen zien hoe de mode industrie in elkaar zit? En zien wat er nu écht misgaat? Ga komende week dan naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Speciaal voor de Fashion Revolution Week, worden daar drie eye- opening documentaires getoond over mode industrie.

De documentaires

Maandag 23 april

China Blue

‘China Blue’ neemt de kijker mee naar een jeans-fabriek in China, waar de kleine Jasmine en haar vrienden proberen te overleven in een loodzware werkomgeving. Als de fabriekseigenaar een deal sluit met een Westerse klant, die de tienerarbeiders dwingt de klok rond te werken, lijkt een confrontatie onvermijdelijk. Geschoten in China, onder moeilijke omstandigheden, doet deze confronterende documentaire verslag van wat zowel China als de internationale detailhandel niet willen dat we zien: hoe onze kleding eigenlijk wordt gemaakt.

Dinsdag 24 april

Fashion Factories Undercover

Exposure’s Fashion Factories Undercover toont het verborgen gezicht van de mode-industrie te onderzoeken. De Rana Plaza-ramp in 2013 opende voor velen de ogen voor de zorgelijke omstandigheden in productielanden als Bangladesh, India en China. Grote detailhandelaren in Groot-Brittannië en daarbuiten tekenden veiligheidsovereenkomsten. Maar beelden van kinderen die worden geslagen, verbaal misbruik en afbrokkelende gebouwen laten zien hoe verschrikkelijk het er nu nog aan toe gaat. Nog altijd wordt de rekening van onze goedkope goederen betaald door de arbeiders die ze produceren.

Woensdag 25 april

RiverBlue

RiverBlue volgt vervend peddelaar en internationaal natuurbeschermer Mark Angelo over de globe om te infiltreren in een van ‘s werelds meest vervuilende industrieën, de mode. Deze baanbrekende documentaire wordt verteld door schoon water-activist Jason Priestley en onderzoekt de vernietiging van onze rivieren, het effect ervan op de mensheid en de oplossingen die hoop voor een duurzame toekomst inspireren.

Mocht je naar een documentaire toe willen, moet je wel even een plek reserveren. Op verschillende dagen zijn er ook paneldiscussies vooraf aan de documentaire.

De Fashion Revolution

Van 23 tot en met 29 april is het Fashion Revolution Week in Amsterdam. De Fashion Revolution beweging is ontstaan na de grote Rana Plaza-ramp in 2013. Deze ramp kostte 1138 mensen het leven. Dit heeft veel mensen wakker geschud, en in laten zien dat er echt iets moet veranderen in de mode industrie. Zo is ook de Fashion Revolution in Engeland ontstaan. De beweging is opgericht door Carry Somers en Orsola de Castro. Inmiddels is de beweging actief in vele verschillende landen, waaronder Nederland.

Tijdens de Fashion Revolution Week is er naast de films, ook een social media actie. De Fashion Revolution roept iedereen op om modemerken te vragen hoe ze kleding die we dragen maken. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een foto plaatsen, waarbij je het merk tagt en zo de hastag #WhoMadeMyClothes gebruikt. Zo zal de hastag wereldwijd een trending topic worden.