info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

Ben jij gek op je enorme collecties handtassen, jurkjes, lippenstiften en pumps, en denk je er geen seconde aan om deze in te krimpen? Dan is een minimalistische levensstijl niks voor jou. Maar ben je op zoek naar een leven waar je tevreden kunt zijn met minder, meer mentale rust daardoor krijgt en meer tijd kunt doorbrengen met familie en vrienden? Dan is het tijd om je eens in minimalisme te gaan verdiepen. Als je er weleens een documentaire of een boek over hebt gelezen, kan het overgaan op deze levensstijl nogal drastische overkomen. Voor sommige is het ook nodig om dit te doen omdat ze ontzettend ongelukkig zijn met hun manier van leven, maar dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt kleine stappen zetten die je terug helpen naar de essentie van het leven (zoals minimalisme ook vaak wordt omschreven) en met kleine stappen al je leven ‘declutteren’ en meer tevreden zijn met alles wat je hebt.

Wat is minimalisme?

Wij zien een minimalisme als een levensstijl waarbij je minder waarde hecht aan de enorme hoeveelheid spullen die je bezit en meer beseft waar het in het leven echt om draait. Je gaat dus terug naar de essentie in het leven. Deze essentie wil zeggen dat je meer tijd vrij maakt voor vrienden en familie, waardoor je betekenisvolle en hechte relaties opbouwt. Maar ook dat je constante drang naar meer te willen bezitten wordt beperkt of zelfs helemaal stopt. Deze levensstijl laat je zien dat je niet veel nodig hebt om goed te kunnen leven, en dat je vooral blij moet zijn met wat je al hebt en wat je hebt bereikt.

Door sommige wordt de levensstijl gezien als een trend, die voortkomt voort uit de alsmaar materialistische samenleving waar we nu in leven. Vroeger hadden mensen veel minder bezittingen dan dat we nu hebben. Het leven was toen simpeler, en we konden ook niet alles wat we hebben met andere vergelijken. Nu zijn elektronische apparaten nauw in ons leven verweven, en zijn we constant bezig onszelf met andere te vergelijken. Op Instagram, Facebook en andere social platformen kun je nu constant zien wat voor spullen andere bezitten. Dit komt ons hebberig. Wanneer we bijvoorbeeld een nieuwe televisie hebben gekocht, zijn we de dag daarna eigenlijk al aan het kijken voor een televisie die nog groter en beter is want die heeft de buurman ook. Zo ben je eigenlijk nooit tevreden met wat je al hebt, en ben je constant op zoek de rush die je krijgt als je weer wat nieuws koopt.

Bewust zijn van wat je koopt

Een minimalistische levensstijl gaat vrijwel hand in hand met een duurzamere levensstijl. Dit komt doordat je minder spullen koopt, maar de spullen die je koopt heb je écht nodig en vind je ook écht mooi. Voor ons betekend dit niet dat je nu in een huis moet wonen met alleen nog maar één stoel in de woonkamer, een lege eettafel en 2 setjes vorken, lepels en messen om van de eten, maar meer dat je bewust omgaat met je aankopen. Het is belangrijk dat wanneer je iets koopt je jezelf een aantal dingen afvraagt, zoals: heb ik dit echt nodig? hoe vaak ga ik het gebruiken? Van wat voor kwaliteit is dit gemaakt (gaat het artikel lang mee)?

Wanneer je dit jezelf afvraagt voordat je iets koopt, ga je dus veel bewuster en dus ook duurzamer met je spullen om. Maar dat je bewuster koopt, wil niet zeggen dat je alleen maar bij duurzame merken koopt. Toch is de kwaliteit van deze producten vaak wel beter, waardoor het langer meegaat, en dus past bij het beter bij deze levensstijl.

 

Wil je nog meer weten over minimalisme? Hier zijn een aantal tips

Netflix documentaire ‘Minimalism’

 

Het boek ‘Weg ermee’ van Dennis Storm

 

Het boek ‘Verlangen naar minder’ van Jelle Derckx