info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

Wanneer je het nieuws volgt zal het je de afgelopen tijd niet ontgaan zijn. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. In totaal belandt er per jaar zo’n 8 miljoen ton (!) aan plastic in de oceaan en zeeën.

Al het plastic dat in de oceanen en zeeën drijft, is voor veel zeedieren dodelijk. Dit komt doordat het plastic dat in het water drijft door verwering, zonlicht en golfslag uit elkaar valt in kleine stukjes. Deze kleine plastic deeltjes worden door zeedieren als voedsel aangezien. Een ander gevaar is dat er ook dieren vast komen te zitten in visnetten of grote plastic voorwerpen.

Al dit plastic komt in het water door het vuil wat we op straat weggooien, de visnetten die we achterlaten, het wassen van synthetische kleding of zelfs door je tanden te poetsen. Dit zijn allemaal verschillende soorten plastic die samen de plastic soep in de wateren vormen. Maar liefst 80% van alle vervuiling komt van het land, de overige 20% komt uit van schepen, visserijen en off-shore industrieën.

Waarom is het belangrijk om plastic uit de zee te halen?

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak. Voor een groot deel van de wereldbevolking zijn de oceanen de voornaamste voedselbron. Een andere belangrijke functie van de oceanen is dat het ons voorziet van zuurstof. Dit gebeurd door de zeestromen. De zeestromen brengen warm water van de evenaar naar de polen, en voeren ook weer koud water terug. In deze stromen zwemt fytoplankton, en dit geeft ons zuurstof. Kortom kunnen we simpelweg stellen dat we niet zonder de oceanen kunnen! Ze zijn van levensbelang. Dit maakt het ook zo belangrijk dat we ze nu schoonmaken, en daarna vooral ook schoon houden.

Hoe draagt de mode industrie bij aan de plastic soep?

Zoals we hierboven al genoemd hebben, zorgt het wassen van synthetische kleding ervoor dat er plastic in ons water terecht komt. Hoe gebeurd dit precies? Op het moment dat synthetische kleding wordt gewassen komen er microplastics vrij. Deze plastic deeltjes zijn zo klein, dat ze niet kunnen worden tegengehouden met de filters die nu in de wasmachines zitten. Hierdoor komt dit plastic dus terecht in het water. Uit een onderzoek gepubliceerd door Environmental Pollution, in 2017 bleek dat 600.000 en 17.700.000 kledingvezels verloren gaan per wasbeurt van 5 kilo.

Op dit moment wordt er nog niet veel gedaan door de mode industrie om dit tegen te gaan. Er is nog geen grote beweging in gang gezet om minder (of helemaal niet meer) met deze stoffen te werken. Ook zijn er op dit moment nog geen wasmachines op de markt met een filter om deze vezels tegen te houden.

‘ There will be more plastic than fish in the ocean by 2050’

Initiatieven om plastic te recyclen

Ondanks dat er nu nog niet op grote schaal wordt gewerkt aan het verminderen van microplastics in onze kleding, zijn er wel een paar lichtpuntje in de industrie te vinden die de vervuiling van plastic wel tegengaan. Zo worden er bijvoorbeeld door het Nederlandse merk Hoodlamb plastic flessen gerecycled om zo nep bont te maken, en probeert ook G-Star bij te dragen door gerecycled plastic te verwerken in hun kleding met de kledinglijn ‘RAW For The Oceans’. Deze duurzame initiatieven moeten alleen nog op een grotere schaal worden toegepast.

De kledingindustrie is nog altijd één van de meest vervuilende industrieën op aarde. De vervuiling door het gebruik van pesticide in de landbouw of het dumpen van vervuild water in rivieren zijn bekendere problemen, maar ook aan het gebruik van plastic in synthetische kleding moet gewerkt worden. Door hier veranderingen in aan te brengen, zou de kledingindustrie weer een stap dichterbij komen om de wereld schoner te maken.