info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

Duurzaam reizen is een dubbel begrip. Reizen is voor een groot gedeelte namelijk helemaal niet duurzaam. Denk maar eens aan de uitstoot van een vliegtuig om op je bestemming te komen, de nachtbussen waar je uren in doorbrengt om van plek naar plek te komen, de activiteiten die je boekt op je bestemming en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het klinkt daarom misschien hard.. maar echt duurzaam reizen bestaat niet. Maar goed, toch is reizen één van de mooiste dingen die er is. Het laat je onder andere kennismaken met nieuwe culturen, en je kunt de mooiste natuurwonderen zelf meemaken. We vinden dat je dit echt niet moet missen, en daarom geven wij 5 tips om je toch te helpen duurzaam te reizen.

Tip 1 Reis met een organisatie met een Fair trade keurmerk

In Nederland zijn er een sinds 2017 reisorganisaties met een Fair Trade keurmerk, beter gezegd het Fair trade Holiday keurmerk. Dit keurmerk stelt dat de reisorganisaties minimaal 50% van de excursies en accomodaties moeten voldoen aan het Fair Trade Tourism (FTT) keurmerk. Om dit keurmerk te krijgen als reisorganisatie, moet het aan 200 strikte eisen voldoen. Deze eisen gaan over eerlijke lonen, goede arbeidsomstandigheden, eerlijke inkoop en respect voor mensenrechten, cultuur en natuur.

Organisaties in Nederland waar je dit kunt boeken zijn Footprint Travel. Deze reisorganisatie organiseert reizen naar Afrika. Als je liever eens naar midden- Zuid-Amerika wilt reizen, kijk dan eens bij Fairtradevel4u

Tip 2 Zorg dat je het gebruik van plastic beperkt

Vervuiling van plastic is een groot probleem. Vooral de oceanen hebben veel met veel vervuiling te maken. De meeste vervuiling komt uit China en Indonesië, maar waar je zelf ook bent op de wereld je kunt altijd een steentje bijdragen. Je kunt bijvoorbeeld overal je eigen waterfles mee naartoe nemen. Als je dit niet hebt, zorg dan dat je geen plastic flesjes laat slingeren. Gooi het meteen weg of neem het weer mee terug. Zo kan het niet schadelijke zijn voor dieren en blijft de natuur schoon en mooi, zodat iedereen er van kan genieten.

Tip 3 Ga niet naar dieronvriendelijke attracties

Doe niet gewoon echt niet! Dieren worden vaak uitgebuit om toeristen te entertainen, en het leed wat daar achter schuilt is vaak niet meteen zichtbaar. Om grote dieren als leeuwen en olifanten kunstjes te laten doen, worden ze op brute wijze getraind. Daarnaast worden ze slecht verzorgd. Voor locale bewoners is dit vaak een ludieke manier om snel geld te verdienen, maar hoe minder interesse er is in olifanten ritjes en het aaien van leeuwen, hoe sneller het zal stoppen.

Ik deel hier ook graag onze eigen ervaring over. Het was namelijk één van onze dromen om ooit een ritje te maken op een olifant. Toen wij dus een paar jaar geleden een reis naar Thailand boekten, stond dit ook meteen hoog op de verlanglijst. Eenmaal aangekomen bij de plek waar we een ritje op een olifant konden maken, werd het leed meteen duidelijk. We hebben met eigen ogen gezien hoe ze geslagen werden zodat ze harder gingen lopen, er spijker in hun poten zaten en hoe ze ‘bestuurd’ werden met grote haken. Dit alles zagen we toen we al op de olifant zaten, en er geen weg meer terug was. Eenmaal terug van de rit zijn we met tranen in mijn ogen van de olifant afgestaptWe hebben hebben er toen meteen van geleerd, nooit meer een activiteit met dieren.

Tip 4 Boek je activiteiten bij een local

Als je een reis boekt bij een grote reisorganisatie, en ook al meteen je excursie pakket erbij boekt, dan zal de reisorganisatie geen activiteiten boeken bij locale bewoners. Dit komt omdat het vaak massa excursies zijn die ze regelen met hun eigen mensen. Dit is heel nadelig voor de locale bevolking. Zij kunnen zo helemaal niks verdienen aan de toeristen die naar hun land komen. Maar los van het economische voordeel, is het ook simpelweg veel leuker om je activiteiten te boeken bij locals! Je leert veel meer over de cultuur, ze kunnen je minder toeristische plekken laten zien en ze vaak enorm gastvrij en doen vaak veel moeite om het jou naar je zin te maken.

Tip 5 Probeer andere reis alternatieven te vinden dan vliegen

Het is soms onvermijdelijk, maar probeer ook eens andere alternatieven te vinden dan vliegen. Vliegtuigen stoten veel giftige gassen uit. Als je naar bijvoorbeeld China of Indonesië reist is het onmogelijk. Maar ga je naar Berlijn? Pak dan de trein. Met de NS heb je een directe verbinding, je bent ongeveer hetzelfde kwijt aan reistijd, en het is veel minder belastend voor het milieu. Maar het kan ook zijn dat je gek bent op fietsen. Denk er dan eens aan om een fiets vakantie te boeken. Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt!

 

Lees hier ook over:

Eco resorts die je moet bezoeken

Travel report! Berlijn