info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

 

Mongolië zal voor de meeste niet een voor de hand liggende vakantiebestemming zijn, maar als je van een: actieve vakantie houdt, gek bent op natuur, en niet (te) veel waarde hecht aan luxe, dan is dit de place to be! Wat kun je er doen? Onder andere: slapen in een ger tent, tochten te paard maken, hiken en eten wat de (Mongoolse) pot schaft.Je kunt op Mongolië vliegen, via Amsterdam- Ulaanbaatar, maar zelf zijn we er gekomen met de trein (aanrader!). In Moskou zijn wij op de Trans Mongolië Express gestapt waarmee je van Moskou naar China reist. En hoe de naam van de trein al doet vermoeden; de reis gaat dwars door prachtige landen en zo ook Mongolië. Het is een hele bijzondere reis waarbij Mongolië een van de mooiste en duurzaamste bestemmingen is.

MongoliëDe reis in Mongolië

Het land kent verschillende landschappen. Vanuit de hoofdstad Ulaanbaatar (die wij verassend modern vonden door de: hoge gebouwen, hip geklede mensen en leuke cafe’s) kun je naar het platteland of naar de Gobi woestijn. Wij hebben er tijdens onze reis gekozen om naar het platteland te gaan en te slapen bij een herdersfamilie. Het vervoer naar onze slaapplek was met de stadsbus die je hierboven ziet. Gemaakt voor ritjes in de stad en NIET voor off road terrein. Dat zorgde dus voor wat extra sensatie tijdens de drie uur (!) durende trip.

Veel van de bevolking in Mongolië woont nog steeds in een ger tent.  Dit is een traditionele Mongoolse tent voor herdersfamilies. Per jaar verhuizen de families vier keer, en een ervaren gezin kan binnen twintig minuten een ger tent afbreken en opzetten.

ger tent MongoliëTip: je hebt luxe ger tenten (voor heel toeristisch) en niet luxe. Voor de echte beleving is het wel een aanrader om in een eenvoudige tent te slapen. Pas dan zie je wat het echte Mongoolse leven is.

Slapen bij een herdersfamilie

Het slapen bij de familie is een mooiste ervaringen tijdens deze vakantie, We werden warm onthaald met geitenmelk en geitenkoekjes (je moet dus wel van geitenproducten houden ;)) en je ziet hoe de familie zich bezig houdt met de dagelijkse dingen. Wij hadden geen gids mee, dus we trokken overdag de natuur in. Boven aan de berg heb je een prachtig uitzicht over het groene en heuvelachtige landschap. Maar het mooiste uitzicht heb je in de nacht vanuit de tent. Je kunt dan een prachtige sterrenhemel bewonderen. Het is een van de allermooiste die wij ooit hebben gezien. (helaas geen foto van kunnen maken)

Het avondeten stond bij aankomst aan onze tent vast. (daar is de geit weer) Je moet dus geen zwakke maag hebben, het is best zielig om zo’n beestje te zien staan en drie uur later op je bord te zien liggen. Goed om te weten is dat deze dieren wel altijd vrijuit kunnen lopen. Meer biologisch wordt het niet.

Mongolië

De toilet was een eindje verderop van de tenten, dus dat was wel even wennen. Vooral s ‘nachts was het spannend, omdat er ook wilde dieren lopen zoals wilde honden en wolven. Maar al met al was het een toilet met een mooi uitzicht.

Interessante weetjes over Mongolië

  • Het meest verspreide geloof is het boeddhisme. Maar, vooral in het noorden en het westen, heb je ook aanhangers van het sjamanisme.
  • Eind september is een fijne reistijd voor Mongolië. Overdag een lekker zonnetje en in de avond nog niet te koud. De temperatuur in Mongolië kan flink uiteenlopen van +40 graden in de zomer tot -40 graden in de winter. Kijk dus goed welk jaargetij het beste bij jou past.
  • Mongolië is nog maar vijfentwintig jaar een democratie, daarvoor was het een communistisch land. Sinds de invoering van de democratie, mogen de bewoners voor het eerst bezittingen hebben.
  • In de hoofdstad Ulaanbaatar wonen anderhalf miljoen mensen. Dit is ongeveer de helft van alle de inwoners van Mongolië. De stad is jaren geleden ontworpen voor een inwonersaantal van een half miljoen, dus ze barst uit haar voegen. Dit is ook terug te zien in de straten van Ulaanbaatar.
  • Door de extreme drukte in de stad is in de wintermaanden de luchtkwaliteit extreem slecht. Dit komt vooral omdat veel mensen in de Ger tenten blijven wonen.(ook in de stad) Deze tenten worden verwarmd met houtskachels, en daardoor hangt er altijd rook in de straten.

 

Ben je niet alleen van duurzaam reizen, maar ook van duurzame kleding? Neem dan een kijkje in onze shop en ontdek de mooiste items.