info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

 

Bij WHITE DOTS richten ons op duurzame mode. We doen dit omdat we erg van mode houden, maar we niet mee willen gaan in de fast fashion van nu. De mode industrie is alleen niet de enige industrie waar er nog ve misstanden zijn. Ook in de cosmetica is niet alles koek en ei. Aangezien de twee industrieën nauw met elkaar verbonden zijn, hebben we uitgezocht wat er nu écht misgaat. Het grootste probleem is dat er nog altijd wordt getest op dieren. De omstandigheden waarop deze testen gebeuren zijn niet mis.

Check onderaan de pagina ons lijstje gemaakt met favoriete vegan make-up merken!

Make-up testen op dieren

Heel veel merken testen make-up producten nog altijd op dieren. Voornamelijk ratten worden gebruikt om te testen of bijvoorbeeld mascara niet prikt of uitloopt. De omstandigheden waar deze dieren in moeten leven zijn vaak gruwelijk. Ze hebben geen ruimte om te bewegen en de testen die ze ondergaan kunnen voor hele nare wonden zorgen. Daarnaast worden de meeste dieren na de testen ook niet vrij gelaten maar ‘humaan’ gedood.

Ratten worden het meest gebruikt om cosmetica te testen, omdat deze dieren vaak sneller handelingen aanleren en hun hersenen groter zijn dan die van muizen. Dit maakt dat ze gedetailleerder bestudeerd kunnen worden.

Ratten testen voor make-up

Verbod op dierproeven in Europa

Sinds maart 2013 is het in Europa verboden om make-up producten te testen op dieren, YAY! Dit is voor de EU een hele goede stap geweest, maar toch voorkomen we hiermee niet dat dierenleed helemaal stopt . De producten worden binnen de EU dan niet meer op dieren getest, maar er worden wel veel dierlijke producten gebruikt om de producten te maken. Denk bijvoorbeeld aan honing of collageen. In hoeverre dit dan ook echt voor dierenleed zorgt kunnen we niet achterhalen, maar toch is er dus wel nog altijd een mogelijkheid dat dieren eronder lijden.

Daarnaast geeft dit verbod in Europa geen garanties dat alles wat je in Nederland aan cosmetica koopt niet op dieren getest is. Veel merken, denk bijvoorbeeld aan MAC, verkopen ook op de Chinese markt. In China is testen op dieren nog altijd heel gebruikelijk, en wanneer er nieuwe ingrediënten worden gebruikt zelfs verplicht. Daarnaast voert de overheid ook (dier)proeven uit om de producten te controleren. Merken hebben hier zelf geen invloed op. Wanneer een product dus zowel in China als bij ons wordt verkocht kun je er dus nooit helemaal vanuit gaan dat het dierproefvrij is.

We geven hierboven het voorbeeld van MAC, omdat zij in het verleden wel altijd helemaal dierproefvrij waren. Pas toen ze besloten om de Chinese markt te betreden zijn ze gaan testen op dieren. (hoe jammer..) Zelf zeggen ze het volgende: ”Onze producten zijn niet op dieren getest behalve wanneer dit absoluut verplicht is door de wet.” Wat dus bevestigd dat testen op dieren wel plaats vindt bij MAC, als ze het op de Chinese markt willen verkopen.

Gelukkig zijn er ook merken die niet op dieren testen, of dierlijke ingrediënten gebruiken. Check hier onze favorieten vegan make-up merken:

dierproefvrije makeup

 

Anastasia Beverly Hills, 

Urban Decay – weightless Ultra Definition Liquid

The Body Shop

Bare Minerals

 

Wil je ook duurzame kleding shoppen? Bekijk dan snel onze shop en style je favoriete items bij elkaar