info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

Nu dat duurzaamheid een belangrijkere rol speelt in de mode industrie, is er een wildgroei ontstaan aan duurzaamheidskeurmerken. Er wordt al geprobeerd om deze groei te stoppen, door de kleine keurmerken te fuseren met het GOTS keurmerk. (wat inmiddels het grootste keurmerk is geworden) Maar toch blijven er nog meerdere duurzaamheidskeurmerken in de markt bestaan. We nemen je daarom in dit artikel mee in de wereld van de keurmerken, zodat jij meer duidelijkheid krijgt over waar een keurmerk voor staat en welke eisen zij stellen om het keurmerk te verkrijgen. Omdat het er, zoals we eerder noemde, vrij veel keurmerken zijn, bespreken we er dit keer drie. Dit zijn: GOTS, Fair Wear Foundation en Fairtrade Cotton.

 

Duurzaamheidskeurmerk GOTS

 

 

 

 

 

 

 

GOTS

GOTS is een afkorting voor Global Organic Textiles Standard. Dit keurmerk kent twee verschillende certificaten:

 • Organic: 95% of meer van een kledingstuk bestaat uit biologische stoffen
 • Made with organic: tussen de 70% – 95% van een kledingstuk bestaat uit biologische stoffen.

Om een GOTS certificaten te krijgen moet dus 70 procent, of meer van de vezels in een kledingstuk uit biologische landbouw komen. De overige percentages mag bestaan uit conventioneel verbouwde*, maar gentechvrije natuurlijke vezels. Hier vallen stoffen onder als linnen en hennep. De enige stoffen die altijd duurzaam moeten zijn, zijn katoen en angorawol. Het keurmerk eist dat in het label van de kleding alle percentages van de stoffen staan aangegeven.

Onder biologische landbouw verstaat het keurmerk, dat er geen chemische of kunstmatige gewasbeschermers gebruikt worden, en ook geen kunstmest. Naast dat het bij het keurmerk gaat om biologische stoffen, staat het ook voor eerlijke productie. Dit wil zeggen dat de arbeiders die de kleding maken, onder veilige omstandigheden kunnen werken, fatsoenlijk salaris krijgen en er geen kinderarbeid plaatsvindt.

GOTS is op dit moment één van de strengste keurmerken, waarbij grondstoffen, productiewijze en fairtrade allemaal gecontroleerd worden. Het controleren van alle vereiste is niet eenvoudig. Om dit te doen is er daarom veel expertise nodig. Deze expertise heeft het keurmerk verkregen door te fuseren met kleinere (gespecialiseerde) keurmerken. Dit zijn:

 • Control Union
 • CCPB
 • ECOCERT Greenlife
 • ETKO
 • ICEA
 • IMOSwiss
 • OneCert
 • Soil Association Certification

Duurzaamheidskeurmerk Fair Wear Foundation

 

 

 

 

 

 

 

 

Fair Wear Foundation

De Fair Wear Foundation is een non-profit organisatie, die samenwerkt met merken, fabrieken, vakbonden en soms ook overheden, om te zorgen dat werkomstandigheden in de kledingindustrie verbeteren. Dit doen ze voor 11 landen binnen Europa, Azië en Afrika.

Het Fair Wear keurmerk geeft aan dat een kledingstuk volledig onder verantwoorde omstandigheden is geproduceerd. Het keurmerk houdt zich niet bezig met het gebruik van duurzame stoffen. Toch zie je dit vaak wel in combinatie met elkaar, en heeft een kledingstuk twee keurmerken.

De Fair Wear Foundation baseert zijn standaarden op de acht basis mensenrechten, die ook gehanteerd worden door de Verenigde Naties. Deze acht standaarden zijn:

 • Geen dwangarbeid
 • Geen discriminatie
 • Geen kinderarbeid
 • Medewerkers hebben het recht om een vakbond op te richten
 • Er worden lonen betaald waarmee in het levensonderhoud kan worden voorzien
 • Normale werktijden
 • Veilige en schone werplekken
 • Alle medewerkers hebben een arbiedsovereenkomst getekend

De Fair Wear Foundation kijkt naast de omstandigheden in de fabrieken, ook naar de opdrachtgevers. Ze willen bijvoorbeeld weten of de opdrachtgevers niet veel te lage prijzen vragen, en of zij zelf ook de omstandigheden in de fabrieken controleren. De organisatie publiceert geregeld rapporten om misstanden in de kledingfabrieken aan het licht te brengen. Als je deze een keer wilt lezen, ga dan naar hun site.

 

Duurzaamheidskeurmerk Fairtrade Cotton

 

 

 

 

 

 

 

Fairtrade Cotton

Het Fairtrade Cotton programma van Max Havelaar, richt zich op de mensen aan het einde van de textielketen. De boeren die de katoen plukken. Deze boeren zitten in landen als West- Afrika en India, en bevinden zich vaak in de armste regio’s ter wereld. Deze boeren kunnen amper (of helemaal niet) rond komen van hun werk op het land, omdat ze een te lage prijs voor hun katoen krijgen.

Fairtrade helpt de boeren daarbij, en verbindt boeren die duurzame katoen produceren, met bedrijven die willen overstappen naar het gebruik van duurzaam katoen. Zo creëren ze een grotere afzetmarkt voor de boeren, waardoor ze in hun levensonderhoud kunnen gaan voorzien. Ze helpen daarnaast in het vereenvoudigen van het productieproces voor bedrijven. Ze bieden de mogelijkheid om biologisch katoen groot in te kopen, wat de inkoop voor bedrijven voordeliger maakt.

Kleding krijgt alleen het keurmerk Fairtrade Cotton, wanneer er duurzaam gehandeld is in het hele proces van boerderij naar winkel. Met dit programma heeft Fairtrade ervoor gezorgd dat er al veel levens van katoenboeren zijn verbeterd. Daarnaast gaan de katoenboeren met deze hulp zich beter organiseren, gaan ze productiever werken, worden vrouwen gelijkwaardig behandeld en krijgen alle arbeiders hetzelfde loon.

In een volgend artikel komen er weer nieuwe duurzaamheidskeurmerken aan bod. Heb je een keurmerk waar je meer over wilt weten? Laat het ons weten en wij zoeken het voor je uit.

Ben je op zoek naar nog meer informatie over duurzame kleding? Bekijk dan meer artikelen onze blog!

* Conventioneel verbouwd wil zeggen dat er voor het verbouwen van het stof mogelijk genetisch gemanipuleerde organismes zijn gebruikt. Daarnaast is er gebruik gemaakt van giftige bestrijdingsmiddelen, onkruid wordt chemisch behandeld, er heeft chemische ontbladering plaatsgevonden en er is machinaal geoogst. Dit proces zorgt ervoor dat de vezels die gebruikt worden voor de kleding van mindere kwaliteit zijn.