info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

Het is weer tijd voor een nieuw talk! Dit keer met Gabriëlle Koster. Gabriëlle is freelance journalist en blogger. Ze deelt via Instagram en haar blog van alles over duurzaamheid. Vandaag verteld ze ons haar ideeën over duurzame mode en hoe ze haar eigen leven zo duurzaam mogelijk maakt. Nieuwsgierig? Lees dan nu snel het hele interview.

Hoe is je interesse in een duurzame levensstijl ontstaan?

‘Ik ben altijd al iemand geweest die bezig is met haar omgeving. Ik werd bijvoorbeeld op mijn dertiende al vegetariër, maar ook als ik een spreekbeurt moest geven op school dan had dit voor mij altijd een boodschap. Het ging over onderwerpen als: stierengevechten, de melkindustrie of bontgebruik. Dat vond ik toen al erg belangrijk.

Ik ben ook altijd dol geweest op mode. Ik vind het heel erg leuk om mij uit te drukken met mijn kledingstijl, maar ik ben nooit heel erg van de trends geweest. Ik heb altijd gedragen wat ik zelf leuk vind. Vroeger heb ik er alleen nooit bij stil gestaan dat de mode industrie ook heel erg schadelijk is.  Dat wist ik wel al vanaf jongs af aan van de vleesindustrie. De awareness gaat eigenlijk een beetje stapje voor stapje. Als je ermee bezig bent word je je steeds bewuster van je gedrag en de dingen die je doet. 

De stappen gingen voor mij van vegetariër naar veganist en geen dierlijke producten meer willen dragen, naar een algemeen besef van wat voor keuzes ik eigenlijk maak. Er zijn heel veel dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, maar als je er zelf over gaat nadenken zijn ze dit eigenlijk niet.’

De ramp met Rana Plaza heeft bijvoorbeeld echt mijn ogen geopend. Ik wist niet dat dit allemaal aan de hand was, totdat het in het nieuws kwam. Op deze manier kwam ik er dus achter dat de mode industrie heel erg slecht kan zijn. Niet alleen voor dieren, maar dat ze ook slecht omgaan met mensen en het milieu.

 

Wanneer ben je met je platform gestart  en met welk doel?

‘Ik begon als eerste met mijn Instagram pagina. Ik werkte bij een magazine, en vanuit daar werd het ook toegejuicht om dit te doen.  Als redacteur kun je via dit platform namelijk echt je persoonlijkheid laten zien. Op Instagram deelde ik veel over mode en de reizen die ik maakte, maar na een tijdje merkte ik dat ik het leuk vond om meer te gaan vertellen.

Ik ben journalist van beroep, en ik hou heel erg van schrijven en dingen met andere delen. Ik werkte wel al voor een magazine en verschillende platformen, maar daar kon ik toch niet alles op kwijt. Op mijn eigen platform schrijf ik daarom over hoe je bijvoorbeeld zo duurzaam mogelijk kunt reizen, waarom je voor duurzame kleding moet kiezen, en waar je vegetarische/veganistische hotspots kunt vinden.

Ik ben ook mijn eigen platform gestart, omdat ik veel vragen kreeg uit mijn omgeving. Anderen vonden het interessant om te weten welke keuzes ik maakte en waarom. Ik denk omdat ze weten dat ik niet zomaar dingen doe en er goed over nadenk. Ik merkte zo ook dat ik mensen uit mijn omgeving inspireerde. Ik kreeg bijvoorbeeld appjes van vriendinnen als ze de hele week veganistisch hadden gegeten, of dat ze duurzame kleding hadden gekocht bij een winkel waar ik ook kleding koop.’

 

Hoe kies je de kledingmerken die je draagt?

‘Tot ongeveer een jaar terug vond ik het best moeilijk om duurzame kleding te vinden die ik leuk vond. Duurzame mode was toen nog heel erg boring en dat zie je nog steeds wel bij duurzame labels die al langere tijd mee gaan. Deze labels zijn heel erg basic of echt heel truttig. Ik ben zelf 28 jaar en wil hippe dingen aan. Met hip bedoel ik kleding die bij mij past, en niet perse volgens de laatste trends is. Gelukkig wordt er nu steeds meer leuke duurzame kleding aangeboden.

Voor de kleding die ik draag vind ik het heel erg belangrijk dat het wordt gemaakt van duurzame stoffen, en dus dat de impact op het milieu zo min mogelijk is. Daarnaast vind ik ook dat de mensen die de kleding maken goede werk- en leefomstandigheden moeten hebben. En als laatste vind ik het belangrijk dat het geen dierlijke producten bevat.’

 

collage foto's Gabrielle Koster

‘’als ik een kledingstuk koop dan stem ik met mijn geld op een merk waar ik achter sta’’

 

Waarom is het voor jou belangrijk om duurzame kleding te dragen?

‘Vroeger was er een reclame met de slogan: ‘een beter milieu begint bij jezelf’. En dat is ook echt zo. Met elke keuze die jij als individu maakt, heb je een stem. En mijn stem breng ik het liefst uit op dingen waar ik achter sta. Tijdens de verkiezingen stem ik op een partij waar ik achter sta, en als ik een kledingstuk koop dan stem ik met mijn geld op een merk waar ik achter sta.

Deze planeet waar we op leven is echt prachtig, en die hebben we gekregen.  Maar steeds meer plekken hebben het moeilijk door ons consumptie gedrag. Ik was zelf vorig jaar in Nicaragua, en daar waren we op een waanzinnig mooi eiland dat heette Little Corn Island. Het was echt prachtig, maar door toeristen is daar plastic mee naartoe gebracht en er waren daardoor echt stranden gevuld met plastic. Dit zorgde er ook voor dat dieren het niet overleefden. We merken inmiddels gelukkig met ze allen wel dat met de manier waarop we leven, de wereld naar de knoppen helpen.

Hetzelfde geldt ook voor de mode industrie. Voor bijvoorbeeld het verbouwen van regulier katoen is heel veel water en pesticide nodig, wat de natuur heel erg beschadigt en tegelijkertijd ook niet goed is voor de boeren. Wat ik belangrijk vind is dat we in deze wereld met respect met elkaar omgaan. Ik wil dus niet dat iemand die mijn kleding  maakt, onder mij staat volgens een maatschappelijke ladder en daardoor een belachelijk klein salaris verdient en bizar slechte werk- en leefomstandigheden heeft.  Dit zie ik hetzelfde voor dieren. Naar mijn idee sta ik ook niet boven hen. Ik vind een dier net zo belangrijk als een mens en daarom past het niet bij mij om ze te dragen. Uiteindelijk is het voor mij het belangrijkste dat ik bezig ben met zo duurzaam mogelijk leven.’

 

Hoe zie jij de mode industrie in de toekomst?

‘Ik denk dat met elke nieuwe generatie we steeds meer wakker worden en ons realiseren wat we aan het doen zijn. 10 jaar geleden vroegen mensen aan mij of ik dacht dat het een hype was om vegetariër te worden. Inmiddels is het in Amsterdam doodnormaal om te zeggen dat je vegetarisch of veganistisch bent. Bij veel restaurants is bijna 50 procent van de menukaart veganistisch en wordt er duidelijk aangegeven of een gerecht dierlijke producten bevat. Ik denk dat het ook zo werkt met de mode industrie. We worden steeds meer wakker, en ons bewust van de keuzes die we maken.

Verder zie ik ook dat grote partijen als bijvoorbeeld Asos steeds meer bezig zijn met duurzaamheid. Als dat soort grote platformen er al mee bezig zijn, denk ik dat het echt heel erg mainstream gaat worden uiteindelijk.’

 

What’s next voor Gabriëlle Koster?

‘Ik heb geen uitgestippeld toekomstplan. Ik ga juist heel erg met de golven van het leven mee en ik pas me aan naar alles wat er op mijn pad komt.

Ik vind het gewoon heel erg tof om te zien dat steeds meer mensen bewuste keuzes maken, en dat ze ook heel erg trots zijn om dat te vertellen. Ik krijg heel vaak berichten van mensen die ik helemaal niet ken via Instagram, met vragen of ik ze kan helpen en ze delen welke bewuste keuzes ze hebben gemaakt. Dat vind ik ook zo krachtig aan Instagram. Ik merk dat mensen zich verbonden voelen met mij en wat ik doe. 

Ik hoop dat dit door zal blijven gaan en dat ik alles mag blijven delen. Ik voel me daarnaast heel vereerd dat ik hier aan bij mag dragen. Ik hoop te blijven doen wat ik leuk vind, en dat is mijn passie delen op Instagram en iedereen laten zien dat duurzaam helemaal niet suf is.’

 

Outfit Gabrielle Koster