info@whitedots.nl | Voor 17:00 uur besteld is dezelfde dag verzonden | Gratis verzending voor orders boven €100 ,- | Shop hier de mooiste duurzame items
Selecteer een pagina

Al jarenlang produceert China voor vele Westerse fast fashion bedrijven, de goedkoopste kleding. Helaas gebeurd dit vanaf het begin al onder de meest verschrikkelijke omstandigheden. Waar globalisering van de mode industrie een win-win situatie moest zijn voor alle betrokken landen, heeft het door de winstgedrevenheid van deze bedrijven ervoor gezorgd dat mensenrechten, milieu en arbeidsrechten uit het oog zijn verloren.

De arbeiders, voornamelijk vrouwen, worden in deze industrie enorm uitgebuit. Ze werken soms wel meer dan 20 uur achter één stuk door, ze krijgen slecht of soms zelfs helemaal niet betaald, en de werkplekken zijn niet altijd veilig. Het zijn deze arbeidskrachten die ervoor zorgen dat de lage prijzen van de fast fashion ketens kunnen blijven bestaan.

China is nog altijd één van de grootste productielanden voor kleding ter wereld, maar er vindt een langzame verschuiving plaats. Ethiopië staat op het punt om het nieuwe China te gaan worden. Sinds 2014 zijn er in het land vier grote industrieterreinen geopend, die er uitsluitend op gericht zijn om kleding te produceren. In 2020 wil het land in totaal acht industrieterreinen openen. Vele internationale merken hebben hun weg naar Ethiopië al weten te vinden, omdat ze zo hun lage prijzen kunnen blijven hanteren. Het land heeft namelijk nog lagere arbeidskosten dan de meeste andere productielanden.

Fabrieken Ethiopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De arbeiders die in deze fabrieken werken komen vanuit het hele land, vaak ook hier vrouwen, met vooral ervaring in de landbouw. Door in de fabrieken te gaan werken hopen ze meer geld te verdienen en nieuwe vaardigheden te leren. Per maand krijgen ze gemiddeld $25 betaald. Dit is niet genoeg om in hun levensonderhoud te voorzien, want het gemiddelde levensonderhoud in Ethiopië is minstens vier keer duurder. Bij aankomst in de fabrieken, worden de vrouwen ingedeeld in drie categorieën. Categorie één is voor de vrouwen die al wat vaardigheden hebben. Deze vrouwen mogen gelijk achter de naaimachines gaan werken. Vrouwen in categorie twee en drie zijn degene nog zonder vaardigheden en zij worden ingezet om dozen in te pakken en schoon te maken. Het gebrek aan goede arbeidskrachten, iets wat de groei in Ethiopië nog enigszins tegenhoudt.

Deze economische groei realiseert Ethiopië met leningen uit China en ontwikkelingshulp uit het Westen. Westerse landen geven veel geld aan Ethiopië voor bijvoorbeeld medicijnen, schoon drinkwater en educatie. De leningen vanuit China helpen daarentegen het land economisch, doordat het geld gebruikt wordt om industrieterreinen, infrastructuur en energiecentrales te bouwen. Van deze investeringen profiteert China zelf ook. Ze sluiten lucratieve deals om door Chinese bedrijven dammen, wegen en spoorwegen aan te laten leggen. Daarnaast gebruikt China Ethiopië ook om aan grondstoffen en landbouwproducten te komen. Hier heeft het land zelf een tekort aan, en met het aanleggen van een goede infrastructuur wordt het makkelijker voor China om deze producten te exporteren.

Ethiopië is blij met al deze investeringen, en neemt de leningen van China dan ook graag aan. Het land profiteert nu van de sociale hulp uit het Westen en economische investeringen vanuit China, wat hen moet helpen een omslag te maken in de economie. De regering wil dat de agrarische sector een minder belangrijke rol gaat spelen, en meer mensen in de fabrieken gaan werken. Om dit doel te bereiken zal het land meer industrieterreinen gaan bouwen, en biedt het fast fashion ketens vele belasting voordelen. De bedrijven die hun productie in Ethiopië uitbesteden, worden namelijk vijf jaar vrijgesteld van belastingen en hoeven ze ook geen belasting te betalen over geïmporteerde kapitaalgoederen en bouwgoederen.

quote Ethiopië

 

 

 

De regering van Ethiopië heeft als doel het land uit de armoede te halen en te gaan behoren tot de wereldwijde middenklasse. Om dit te bereiken willen ze in 2025 twee miljoen banen hebben gecreëerd in de fabrieken. Het is niet de eerste keer dat de kledingproductie wordt gebruikt om landen economisch sterker te maken. Winstgevendheid zal echter ook in Ethiopië het belangrijkste doel blijven. En net zoals in andere landen waarbij kledingproductie werd gebruikt om de economie te stimuleren, ziet het er naar uit dat ook hier mensenrechten, milieu en arbeidsrecht op de laatste plaats komen te staan.

investeringen China in Ethiopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je weten hoe het er aan toe gaat in de kledingfabrieken? Zie dan hier een overzicht van documentaires die je gezien moet hebben!

Bloomberg

NOS